Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg étcsokoládé
- 6 nagy tojás, szétválasztva
- 25 dkg cukor
A krémhez:
- 12 dkg dió
- 2 evőkanál semleges ízű olaj
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- csipet só
- 25 dkg étcsokoládé
- 2,5 dl habtejszín
A darált diót összekeverjük a liszttel. A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáforgatjuk a diós-lisztes keveréket. A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorral, majd belekeverjük a csokoládés-lisztes masszát. Végül a tojásfehérjékből egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk, és egy gumilapáttal óvatosan hozzákeverjük a masszához.
180 °C-ra melegített légkeveréses sütőben fél órát sütjük, majd ha átment a tűpróbán, kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a 12 dkg diót nagyon finomra, krémesre daráljuk (hát igen, előnyös, ha ehhez van otthon egy jó minőségű aprítógépünk, vagy esetleg egy ninjánk, de az viszonylag ritka.). Hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, a sót és az olajat, majd tovább daráljuk, amíg teljesen homogén nem lesz. A csokoládét a tejszínnel együtt lassan felolvasztjuk, míg végül egy homogén, fényes masszát kapunk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a diós krémet.
A tortát kettévágjuk, megtöltjük a krém harmadával, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát. Érdemes gyorsan dolgozni, mert amíg még melegebb a massza, könnyebb homogén felületet elérni (ami persze nem feltétlenül cél: ha egy lapáttal vagy kanállal össze-vissza kenjük, egy rusztikusabb, durvább felületet érhetünk el, ami szintén nagyon jól mutat.). A tetejét díszíthetjük fél diókkal, vagy ahogy csak szimpatikus.
Azt hiszem mára ennyi, hiszen lassan ideje bemenni Innsbruckba szilveszterezni je je jeeee! Persze csak miután csillog-villog a konyha. >_>
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése