2011. február 4., péntek
Chocolate Lava Cake
Ez a süti olyan finom, hogy órákig tudnék róla áradozni, de lusta vagyok.
Lényeg a lényeg, valószínűleg ez a legfinomabb süti az egész világon (és a legegyszerűbb is). Úgyhogy semmi laca, semmi faca, vágjunk is bele.
Hozzávalók 2 személyre:
60 gr jó minőségű étcsoki
60 gr vaj
18 gr liszt
36 gr cukor
1 tojás + 1 tojássárgája
1 teáskanál fahéj
egy fél teáskanál chili
vaníliafagylalt
friss citromhéj
Elkészítése végtelenül egyszerű: a tojásokat habverővel habosra kevered, majd fokozatosan hozzáadod a cukrot, a lisztet, és a fűszereket, közben folyamatosan vered.
A csokoládét a vajjal megolvasztod. Ezt lehet hagyományosan egy lábos fölé helyezett tálban végezni, csak vigyázzunk, hogy a lábosban lévő víz ne érjen a tál aljához. Ha ehhez lusták vagyunk (mint én ///*_*/// ), akkor mikróban olvasszuk fel. Ennél viszont óvatosabbnak kell lenni, alacsony fokozaton, apránként kell melegíteni, mindig úgy 20-30 másodpercre rakjuk be egyszerre, utána keverés-kavarás, majd megint olvasztás, amíg nagyjából meg nem olvad. Ne legyen túl meleg, inkább csak langyos a kézben. Az apróbb darabok a kevergetésre feloldódnak, mert a már megolvadt massza felmelegíti őket.
Az olvadt csoki-vaj keveréket a tojáshoz öntjük, közben folyamatosan keverjük.
A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. Jól kivajazunk két formát (amilyen akad), és elosztjuk a tésztát két részre. Ha a sütő felmelegedett, betoljuk a sütiket, és nyálcsorgatva várunk a sütő előtt 6-8 percet amíg elkészül. Akinek légkeveréses sütője van, az 20°C-kal alacsonyabbra állíthatja a hőmérsékletet, de például ha kisebb formákban sütünk, akkor is vegyük alacsonyabbra, mert könnyebben megég. A sütési idő a sütőforma alakjától is függ, ha például hosszú vékony formát használunk, kevesebb idő kell neki, ha széles a forma, inkább több. Nagyjából akkor jó, ha a felszíne már stabil és kérges, de ha beleszúrsz egy fogpiszkát, a belseje még folyékony. Ha túl sokáig sütitek, elveszti a lényegét. Pont azért lávasüti, mert belül folyékony és forró.
Ha késznek ítélitek, borítsátok ki (vagy ne), és azonnal tálaljátok egy gombóc vaníliafagyival és vékony citromhéjcsíkokkal a tetején. A citrom nagyon jó kontrasztot ad a csokinak. [:
Voilá. Most pedig gyorsan egyétek meg, mielőtt elolvad a fagyi.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mostmár nekem is van szilikonos formám, igaz, csak óccó tecsós, de a próbasütést kiállta, használhatónak nyilvánítottam. (Már lebeg a szemem előtt a sok szép cupcake, amit ezekben csinálhatok.) Legközelebb ilyet csinálok bennük szerintem ^^
VálaszTörlés