2011. március 12., szombat
Csokoládés citromtorta
...avagy végre egy bejegyzés, aminek van értelme. Ugyanis Mesi már ezer éve nyaggat, hogy adjam oda neki ezt a receptet. Hát, most megosztom mindenkivel (vagyis azzal a kb. két olvasómmal, akik egyszer egy kék holdban meglátogatják a blogomat, és ebből egyik te vagy).
Ezt a tortát két szóval tudnám legjobban leírni: tömör gyönyör. Ez egyike azon recepteknek, amiken nem változtattam, mert úgy tökéletesek, ahogy vannak; és amit gyakran előveszek, mert már tudom kívülről, és rutinosan összedobom (és meg mert iszonyú finom).
Sajnos fényképező hiányában csak mobilos képek születtek. ):
Csokoládés citromtora (egy 25 cm átmérőjű formához):
170 g liszt
2 evőkanál kakópor
30 g porcukor
110 g puha vaj
1-2 evőkanál víz
1/2 teáskanál só
A töltelékhez:
225 g cukor
6 tojás
170 ml sűrű tejszín
170 ml frissen facsart citromlé
2 citrom reszelt héja
csokoládéforgácsok a díszítéshez
Vajazzunk ki egy 25 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. A lisztet, kakaóport, porcukrot és sót szitáljuk egy tálba. A vajat olvasszuk meg a vízzel, öntsük az előbbi keverékhez, és gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Nyomkodjuk szét a tésztát egyenletesen a formában, és tegyük hűvös helyre. Ez amúgy eltarthat egy darabig, nem egyszerű szétosztani a tésztát, hogy mindenhova jusson, de elég lesz, higgyétek el.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, és melegítsünk fel vele együtt egy sütőlapot is. A töltelékhez keverjük el a cukrot a tojásokkal. Adjuk hozzá a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Jól keverjük össze, és öntsük hozzá a tejszínt is.
Öntsük a krémet a tortába, és tegyük a forró sütőlapra. Ez trükkös rész, régen mindig kilötyögtettem. =_=; Süssük 20-25 percig, amíg a töltelék megszilárdul. Ha kész, vegyük ki, és hagyjuk a formában kihűlni.
Ezt a tortát hidegen lehet enni, ugyanis amíg meleg, még olyan képlékeny, hogy egy kis szeletet sem tudsz egyben kiszedni a formából. Össze-vissza mállik. De ha kihűlt, pont jó az állaga, vágható, meg minden. Díszíthetjük csokoládéforgácsokkal. :T om-nom-nom
Süssétek egészséggel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Fúh, köszi :) Vajon a nagy formához hányszoros mennyiség kellhet? Másfél? Kettő?
VálaszTörlésAmúgy ha szeretnél olvasókat, beküldhetlek a gasztro.miner.hu-ra:) és akkor kiírja, ha írsz vmi újat...