2010. augusztus 10., kedd

Kulajda



Szóval kulajda. Az ötletet a Chili & Vaníliától csórtam, és nem bántam meg. Ez a tradicionális cseh leves rögtön a kedvencek közé került, azt kell mondjam, erős versenyben van az orosz káposztalevessel. Ó, orosz káposztaleves. Most jut eszembe, azt is kéne főzni, csak ahhoz illenék hogy hűvösebb legyen. Ez se semmi, de az már tényleg nem egy könnyű kis vacsora. Az olyan fajta leves, amit az ember vastag zokniban eszik miközben kint tombol a hideg. Hát, majd arra is rátérünk. De most kulajda. Kulajda...


Hozzávalók (4 személyre):

4 dl víz
4 dl leszűrt húsleves
4 dl tej
1 evőkanál vaj
4 szál póréhagyma vagy egy kisebb fej vöröshagyma (én utóbbit használtam, mert csak az volt otthon)
1 babérlevél
6 közepes burgonya
30 dkg erdei gomba
só, bors
2 dl tejföl vagy tejszín
1 evőkanál keményítő
2 evőkanál fehér borecet
1 tk cukor
egy kis csokor friss kapor
4 tojás

Elkészítés:

A vajon megpároljuk a feldarabolt hagymát, majd felöntjük a vízzel, levessel és tejjel, hozzáadjuk a babérlevelet, a megtisztított és apró kockákra vágott gombát és krumplit, sózzuk, borsozzuk, és úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel vagy tejföllel, és a leveshez adjuk. Belezuttyintjuk a cukrot és az ecetet, majd a felaprított kaprot is. És ezzel el is készült. A régiek nem bonyolították túl a dolgokat, ugye. (:
A tojást elkészíthetjük buggyantott tojásként, vagy keményre főzhetjük, és felszeletelve rápakolhatjuk a levesre. Én buggyantott tojást csináltam, remekül illik hozzá.
Láttam receptet, ahol köménymagot is adnak hozzá, én kihagytam, lévén hogy nem vagyok oda a köményért. De biztos úgy is finom. (:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése