Articsóka... articsókaaaa~ =3=
A zöldségek (vagy bogáncsok) királya valóban mennyei vacsora, főleg ha citrommal, fokhagymával, balzsamecettel és grana padanoval társítjuk. Bár amit ezzel a comboval társítunk, az csak finom lehet.
Mivel Magyarországon eddig egyetlen egyszer láttam csak articsókát, és az is olyan fonnyadt volt mint egy százéves anyóka, nem igazán volt alkalmam kipróbálni. Először pár évvel ezelőtt egy pizzán kóstolhattam meg némi konzervarticsókát, és azonnal beleszerettem. Azóta már két alkalommal is volt szerencsém friss articsókával dolgozni, persze egyiket sem itthon szereztük be. Az első adagot Bécsből hozta haza az anyukám, a másodikat Franciaországból szereztük a kobudo edzőtábor alatt, egy Genftől nem messze lévő kisvárosból, ott minden nagyobb szupermarketben kapható. Mindkétszer panzanellát kreáltam belőlük, és most meg is osztom a tapasztalatokat.
Articsókát pucolni rendkívül macerás és időigényes dolog, csak erős idegzetűeknek ajánlom, és azoknak, akik elszántan vágyakoznak egy ínycsiklandozó vacsora után. Én három óriási virágot (amiket Franciaországból szerváltam) potom másfél óra alatt pucoltam meg. (Persze ebben biztos az is benne van, hogy én mindent lassan csinálok, illetve nincs tapasztalatom a csókákkal. Duh.) És akkor még főzés után is vagdoshattam le a keményebb részeket, amiket nem sikerült korábban eltávolítanom. Összességében a fél kukát teletöltöttem az használhatatlan részekkel, és ott maradtam egy kis tálnyi ehető articsókaszívvel. De azt is le kell szögezzem, hogy ilyen finomat nagyon rég ettem.
A receptet ezúttal is a Chili & Vaniliáról kölcsönöztem. Mivel majdnem pontosan követtem a receptet, ezért nincs értelme újra leírnom, inkább belinkelem.
Chili & Vanilia receptje
Annyit változtattam, hogy a parmezánt kicseréltem grana padano-ra, így is isteni. Legközelebb talán fekete olajbogyóval gazdagítanám. Bár legközelebb paradicsommal fogom csinálni, lényegesebben kevesebb macerával és hulladékkal (és takarítással) jár, ja, és persze a pénztárcát is jobban kíméli. (:
Ha sikerül friss articsókához jutni, mindenképp érdemes kipróbálni! Sok sikert minden lelkes vállalkozónak. (:
Ez volt a második próbálkozás...
...ez pedig az első. Azért a macska befigyel a háttérben... C:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése